Καταβατή

Ανάμεσα στην Απολλωνία και τα Εξάμπελα βρίσκεται ο οικισμός της Καταβατής που περιλαμβάνει και την περιοχή του Ελεήμονα από την ομώνυμη εκεί εκκλησία.

Εδώ, εκτός την ενοριακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα υπόλοιπα ξωκλήσια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Παναγίας της "Αγγελόχτιστης", την οποία σύμφωνα με τον θρύλο, έχτισαν και λειτουργούν Άγγελοι.

Νοτιότερα πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Βαθύ, είναι χτισμένο το μοναστήρι των Φυρογείων (16ου αι.) που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ΄70 από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Europa Nostra». Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι στο χώρο του μοναστηρίου οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η Καταβατή είναι γενέτειρα του φιλόσοφου και μέγα θεολόγου Απόστολου Μακράκη με τον τάφο του στο εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας και την μαρμάρινη προτομή του στην ομώνυμη πλατεία δίπλα στη στάση των λεωφορείων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καταβατής υπάρχουν παντοπωλεία, ανθοπωλείο, πρατήριο υγρών καυσίμων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχείο και εστιατόριο.

logo-blue

Σίφνος

Η «ήρεμη δύναμη» των κυκλάδων

Ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί.
Ποιοτικές διακοπές στο νησί του μέτρου και της αρμονίας.

Scroll to Top