Η Σίφνος μας
Η Σίφνος βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και αποτελεί τμήμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (ανάμεσα στη Σέριφο την Κίμωλο και την Πάρο). Απέχει από τον Πειραιά 75,6 ν.μ.
Με επιφάνεια 73,942 τ.χ και ακτογραμμή περίπου 705 χιλ., θεωρείται νησί μεσαίου μεγέθους. Νότια της Σίφνου βρίσκεται η μικρή νησίδα Κιτριανή, με μοναδικό κτίσμα την παλαιότερη εκκλησία της Σίφνου, την Παναγιά Κιτριανή, χτισμένη το 10ο – 11ο αιώνα.
Η Σίφνος διασχίζεται από τέσσερις παράλληλες οροσειρές με κυριότερες κορυφές του Προφήτη Ηλία (682 μ.), στο κέντρο, και του Αγ. Συμεών (463 μ.) στα βόρεια.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού (2021) οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται στους 2.777.
Το έδαφος της Σίφνου αποτελείται από πετρώματα γρανίτη, αργιλώδη ψαμμίτη λίθο ή σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους κ.α. Περιέχει και ορυκτό πλούτο όπως μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, γαληνίτη, μαγνησίου κ.λ.π. Στην αρχαιότητα περιείχε και μεταλλεία χρυσού και αργύρου καθώς και λατομεία "Σιφναίου Λίθου" από τον οποίο κατασκευάζονταν περίφημα γυάλινα επιτραπέζια είδη όπως τα "σίφνια ποτήρια".
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σύρο. Την καλοκαιρινή περίοδο πυκνώνουν τα δρομολόγια των πλοίων και προστίθενται επιπλέον συνδέσεις όπως για παράδειγμα με Μύκονο, Νάξο και Λαύριο. Διαθέτει ελικοδρόμιο στην περιοχή Θόλος στα νοτιοανατολικά του νησιού. Κοντινότερα αεροδρόμια στο νησί είναι αυτά της Πάρου, της Μήλου και της Σύρου. Κοντινότερα διεθνή αεροδρόμια είναι της Σαντορίνης και της Μυκόνου ενώ πολλοί χρησιμοποιούν και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.