Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Βράβευση των καλύτερων πρωτοχρονιάτικων καλάντων

Καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Σίφνου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, προκειμένου να βραβεύσει τα καλύτερα σιφναίικα κάλαντα. Η πανελλήνια συνήθεια των καλάντων, που στη Σίφνο έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει δύο ιδιομορφίες· αφενός ψέλνονται σε βυζαντινό σκοπό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα -όχι τα Χριστούγεννα ή τα Φώτα-, και αφετέρου στη Σίφνο κάθε χρόνο συντάσσονται νέα κάλαντα για παιδιά, για εκκλησιαστικές επιτροπές και για συλλόγους. Τα κάλαντα, που αξιολογούνται από πενταμελή επιτροπή, παρουσιάζουν μεγάλη θεματική ποικιλία, καταγράφουν γεγονότα της επικαιρότητας σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο και ελκύουν την προσοχή, ως γλωσσικά μνημεία, αφού μέσω αυτών διαιωνίζονται ιδιωματισμοί της σιφναίικης ντοπιολαλιάς.

Σιφναίικο Καρναβάλι

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου, το «Σιφναίικο Καρναβάλι», εναλλάξ κάθε χρόνο στην πλατεία του Αρτεμώνα ή στην Απολλωνία. Η ιδιαιτερότητα του σιφναίικου καρναβαλιού εντοπίζεται στα θέματα που παρουσιάζονται στο κοινό από μεμονωμένα πρόσωπα ή από ομάδες και που αφορούν συνηθέστερα σε τοπικά έθιμα ή στην επικαιρότητα και έχουν συνήθως μορφή θεατρικού δρώμενου. Τα καλύτερα θέματα βραβεύονται από κριτική επιτροπή.

Τσούνια

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα απογεύματα της Κυριακής και τις αργίες, οι τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν σε διάφορους οικισμούς παιχνίδι με «τσούνια». Το παιχνίδι παίζεται ανά ζεύγη (άντρας – γυναίκα), και παλιότερα αποτελούσε ευκαιρία για συνάντηση και διασκέδαση των νέων και ταυτόχρονα μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες έκφρασης του ερωτικού συναισθήματος, κυρίως μέσα από την επιλογή της νεαρής συμπαίκτριας. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στήνονταν αυτοσχέδιες κούνιες, οι «κουνίστριες», για να κουνήσουν οι νεαροί τις αγαπημένες τους.

Ιούδας

Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου τηρεί το έθιμο του Ιούδα, εναλλάξ κάθε χρόνο στην πλατεία του Αρτεμώνα ή στην Απολλωνία, ύστερα από τη περιφορά του χειροποίητου ομοιώματος στους κεντρικούς δρόμους της Σίφνου. Ακολουθεί πασχαλινό κέρασμα και παρουσίαση τοπικών χορών από μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, με τη συνοδεία σιφναίκου τακιμιού (βιολί και λαούτο).

Αναβίωση επικοινωνίας δικτύου Αρχαίων πύργων και Ακροπόλεων της Σίφνου

Ο Δήμος Σίφνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια (κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Πνεύματος), την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών & ακροπόλεων της Σίφνου (6ου – 3ου π.Χ αι.). Με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, η επικοινωνία ανάμεσα στα σημεία επιτυγχάνεται μέσω καπνού και κατόπτρων. Οι πύργοι αυτοί, χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού, αποτελούσαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων με καπνό ή φωτιά. Έως σήμερα η συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα έχει καταγράψει 77 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες που είναι μοναδικοί τόσο από άποψη κατασκευής όσο και εξαιτίας της αριθμητικής τους υπεροχής σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Αλλά και σε σχέση με το μέγεθος του νησιού που είναι μόλις 74 τ. χλμ, η αναλογία είναι εντυπωσιακή (περισσότεροι από ένας πύργος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο). Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών που διασκορπίζονται σε όλο το νησί, κάθε χρόνο, είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος που αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.

Παρουσίαση χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, παρουσιάζει τα χορευτικά του τμήματα (περισσότερα από 100 άτομα, από παιδιά 1ης Δημοτικού έως τμήματα ενηλίκων) που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα.

Μουσική συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη».

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς, κάθε άνοιξη, πραγματοποιείται μουσική συναυλία των μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη.

Εκθέσεις

Κάθε καλοκαίρι λειτουργούν στη Σίφνο δύο σημαντικές εκθέσεις με έργα τέχνης από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου και τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, παραστατικής ή αφαιρετικής τέχνης, που φιλοτέχνησαν επώνυμοι Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες, ενώ η άλλη εκθέματα από το φωτογραφικό αρχείο, από τη συλλογή χαρακτικών ή από ευρύτερες ενότητες του Μουσείου, με αισθητικό, λαογραφικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από το Δήμο Σίφνου και υποστηρίζονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Πνευματική εκδήλωση Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Κόγχης

Κάθε Δεκαπενταύγουστο η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας Κόγχης διοργανώνει εκδήλωση στην αυλή της εκκλησίας στον Αρτεμώνα με παραδοσιακή μουσική, χορούς και κεράσματα.

«Γρυπάρεια» Λογοτεχνικό Σαββατόβραδο

Ένα Σαββατόβραδο κάθε Αύγουστο διοργανώνεται από την εκδότρια της εφημερίδας «Σίφνος» στην αυλή των γραφείων της εφημερίδας (στο μονοπάτι που οδηγεί από την Απολλωνία στο Πάνω Πετάλι) Λογοτεχνικό Σαββατόβραδο με τον τίτλο «Γρυπάρεια» προς τιμήν του Σιφνιού ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη. Η  βραδιά περιλαμβάνει αναγνώσεις και απαγγελίες λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων από εκλεκτούς πνευματικούς ανθρώπους και σιφναίικα κεράσματα από την οικοδέσποινα.

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, το Δήμο Σίφνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Εκεί καλεσμένοι απ΄ όλα τα Κυκλαδονήσια μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και «στρώνουν τραπέζι» με τοπικά εδέσματα για όλους τους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις με μουσική και χορούς.

Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Σε χριστουγεννιάτικο χωριουδάκι μεταμορφώνεται από το Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου η πλατεία Κάτω Πεταλιού στην Απολλωνία για μικρούς και μεγάλους. Το χωριό λειτουργεί στη διάρκεια των εορτών με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, εκδηλώσεις και παιδικές δραστηριότητες.

logo-blue

Σίφνος

Η «ήρεμη δύναμη» των κυκλάδων

Ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί.
Ποιοτικές διακοπές στο νησί του μέτρου και της αρμονίας.

Scroll to Top