Νατούρα

Ο περιβαλλοντικός και πολιτισμικός πλούτος της Σίφνου αναδεικνύεται απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρο το νησί, γεγονός που αποδεικνύεται και από το χαρακτηρισμό του, με υπουργική απόφαση το 1976, ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Επιπλέον, για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της, μια σημαντική έκταση της Σίφνου, 20.000 περίπου στρεμμάτων, που απλώνεται από το βουνό του Προφήτη Ηλία μέχρι τις δυτικές ακτές του νησιού, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA 2000, αποτελώντας έτσι περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος, που υπόκειται σε ευρωπαϊκό καθεστώς νομοθεσίας. Η περιοχή NATURA της Σίφνου, με μέσο υψόμετρο 150 μέτρα, φιλοξενεί 39 είδη πτηνών, 19 σπάνια ενδημικά κυρίως είδη ζώων και φυτών. Μεταξύ αυτών και το προστατευόμενο είδος κέδρου uniperus-uniperus (φίδα στη σιφναίικη ντοπιολαλιά)

Στο χερσαίο τμήμα της περιοχής αναπτύσσεται ένας απίστευτος πλούτος από διάφορα είδη κέδρων, σχίνων, αρωματικών φυτών και αγριελιών και καταγράφονται σημαντικές για το νησί υδάτινες πηγές. Στο θαλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, απλώνεται πλούσια βλάστηση (ποσειδωνία), ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια εντυπωσιακή εναλλαγή μικρών όρμων και βραχωδών ακτών. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, η περιοχή NATURA αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρμονικής συνύπαρξης φύσης – ανθρώπου.

Ανθρώπινες δημιουργίες, άρρηκτα δεμένες με το περιβάλλον, βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή. Εκατοντάδες μέτρα ξερολιθιάς, έργο πολλών ανθρώπων ανά τους αιώνες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους, στη συγκράτηση του πολύτιμου χώματος και στην οριοθέτηση των ιδιοκτησιών. Επίσης, μοναστήρια και ξωκλήσια, όπως το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, η Παναγιά Τόσο Νερό, ο Αϊ Γιάννης του Μαύρου Χωριού, ο Ταξιάρχης της Σκάφης. Και βέβαια ιστορικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα και πύργοι (6ου-3ου αιώνα π.Χ.) με ιδιαίτερο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αρχαίου πύργους της Σίφνου www.sifnos-towers.gr

logo-blue

Σίφνος

Η «ήρεμη δύναμη» των κυκλάδων

Ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί.
Ποιοτικές διακοπές στο νησί του μέτρου και της αρμονίας.

Scroll to Top